Glasovita zadarska slastičarnica Donat postala je jednim od simbola grada Zadra, baš kao i samo ime patrona kojeg nosi...

PočetnaGrad ZadarPovijest Grada Zadra

Povijest Grada Zadra

Povijest Grada Zadra

Zadar, grad preko 3000 godina povijesti, sagrađen na središtu hrvatske obale, okružen otocima, s bogatim zaleđem, zaštićenom lukom, rušen u ratovima i potresima te iznova građen, svaki put ljepši i bogatiji. Prvi pisani spomen o životu naselja Jadera s područja današnjeg Zadra zabilježili su i prvi stanovnici, pleme Liburna u 4.st. pr.n.e. Naselje se razvija kroz stoljeća sve dok ne poprima karakter grada pod vladavinom Rimljana u 2.st.

Prolazeći povijesni put mijenja imena u Issa, Zara da bi početkom 7.st postao glavnim gradom Dalmacije i upravno srediste bizantskog temata. Izmjena vladara kroz stoljeća: od Mlečana, Napoleona, hrvatsko ugarskih kraljeva, austrijske i talijanske vladavine pa sve do pripojenja Federativnoj Jugoslaviji, konstantno mijenja izgled i funkciju grada. Zahvaljujući spremnosti svojih stanovnika da kroz stoljeća očuvaju identitet grada Zadar opstaje i svaki put postaje sve ljepši i postojaniji.

Gradovi uglavnom imaju po jednog sveca zaštitnika ali zbog siline napada u prošlosti Zadar je odredio čak 4 sveca zaštitnika koja su ga po vjerovanju njegovih žitelja štitila od uništenja.

Sveti Šimun (Bogoprimac) - najomiljeniji zadarski svetac. Po predanju držao Isusa pri rođenju u Jeruzalemu, te stoga postaje zaštitnik porodilja i budućih majki koje žele muški porod. Danas se tijelo nalazi u zlatno-srebrnoj škrinji iz 1380.g. smještenoj iznad glavnog oltara koju je dala napraviti kraljica Elizabeta sa željom da nakon tri kćeri rodi sina. Škrinja je najznačajniji primjerak srednjovjekovnog zlatarstva u Hrvatskoj, a otvara se 8.listopada na dan Sv. Šimuna.

Sveti Krševan (Krizogon) - glavni je zaštitnik grada, na Dan Sv. Krševana, 24.studenog, slavi se i Dan grada Zadra. Kao lik viteza u oklopu na konju nalazi se na grbu i zastavi grada te na više spomenika i građevina u gradu (Kopnena vrata, Morska vrata, Vijecnica…) Crkva Sv Krševana jedan je od najljepših spomenika romaničke arhitekture u Hrvatskoj, a relikvije se nalaze u postavu Stalne izložbe crkvene umjetnosti.

Sveti Anastasia (Stošija) - U Biogradu i Zadru se slavi 15.siječnja, a kako joj dan mučeništva pada na Božić, vjeruje se da je bila primalja na Isusovom rođenju pa je prikazuju sa škarama u ruci. Zbog tog simbola vjeruju da je zaštitnica cenzure tiska, a u novije vrijeme zazivaju je protiv glavobolje i grudnih bolesti. U Grčkoj su vjerovali da oslobađa od otrova a Slaveni vjeruju da oslobađa od okova.

Sveti Zoilo - manje poznati zadarski svetac. Bio je svećenik u gradu kraj Akvileje u 3.st. Nakon mučeničke smrti sv. Krševana izvukao je mrtvo tijelo iz mora koje se na čudan način spojilo s odsječenom glavom i pokopao ga kod svoje kuće. Osim toga uzeo je u zaštitu tri sestre mučenice (Irenu, Kijonu i Agape) koje mu je preporučila na skrb sv. Anastasia. Zbog svojih dobročinstava tijelo mu je nakon smrti preneseno u Zadar gdje se štuje kao jedan od zadarskih zaštitnika.

‹‹ Povratak na Grad Zadar

Izbornik

DONAT ZADAR KONTAKT


Film o Donatu Zagrljaj ljepote

Donat slastičarna - FilmPogledajte film o slastičarni Donat koji je prikazan u emisiji Zagrljaj ljepote.

Film o Donatu na VOX-u

Donat slastičarna - FilmPogledajte film o slastičarni Donat koji je prikazan na VOX televiziji. Uključite zvučnike, film je na njemačkom jeziku.

Veleprodaja sladoleda

Sladoled - VeleprodajaU našoj ponudi nudimo i mogućnost prodaje sladolaeda na veliko, pakiranja od četiri litre (vasketa-pixla).

Grad Zadar

ZadarZadar je drevni grad, sagrađen na središtu hrvatskog Jadrana, prepun je povijesnih i kulturnih znamenitosti. Star tri tisuće godina, grad duge, burne i dinamične povijesti, često rušen, pljačkan, razaran, svaki je put iz ruševina nicao jači, ljepši i bogatiji.